4 popularne dodatki do żywności, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, jak ich unikać

4 popularne dodatki do żywności, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, jak ich unikać

Dodano: 
Burger
Burger Źródło: Pexels / Katerina Holmes
Dodatki do żywności to substancje wprowadzane do żywności i napojów podczas przetwarzania i pakowania. Nie wszystkie są szkodliwe, ale niektóre niosą poważne zagrożenie. Które to są i jak ich unikać?

Dodatek do żywności to substancja, która nie występuje naturalnie w żywności lub napoju. Dodatki są używane z kilku powodów, między innymi w celu ułatwienia przygotowania produktu, zachowania go, nadania mu atrakcyjniejszego wyglądu i / lub wzmocnienia smaku.

Dodatki mogą być syntetyczne lub naturalne, a niektóre są nieszkodliwe. Ale niektóre dodatki, zwłaszcza te powszechne w przetworzonej żywności, są powiązane z problemami zdrowotnymi.

– Istnieją pewne dodatki do żywności, które mogą stanowić zagrożenie w przypadku regularnego spożywania – mówi Angela Lemond, dietetyk oraz rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki.

Jakie dodatki mogą zaszkodizć nam najbardziej?

Sztuczne barwniki spożywcze

Sztuczne barwniki znajdują się w wielu produktach spożywczych, od jaskrawego lukru po jogurt. Są dodawane w celu uwydatnienia lub zmiany koloru.

Według Amerykańskiej Akademii Pediatrii, badania z ostatnich kilkudziesięciu lat wzbudziły obawy, że sztuczne barwniki wpływają na zachowanie dzieci i nasilają objawy ADHD. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby określić, które barwniki i w jakim stopniu wpływają na zachowanie.

Przegląd z 2012 roku sugeruje, że sztuczne barwniki żywności mogą być związane z nadpobudliwością u dzieci, nawet jeśli nie mają one ADHD.

– Dzieci z ADHD powinny unikać sztucznych barwników – mówi Sheela Sathyanarayana, profesor nadzwyczajny pediatrii i adiunkt na Wydziale Nauk o Środowisku i Zdrowiu Pracy Uniwersytetu Waszyngtońskiego.

– Dzieci są bardziej podatne na skutki sztucznych barwników, ponieważ ich ciała wciąż się rozwijają – mówi Sathyanarayana. Według Sathyanarayany naturalne alternatywy dla sztucznych barwników oparte na żywności to:

  • Burak
  • Beta karoteny
  • Ekstrakty owocowe

Azotany i azotyny

Azotany i azotyny często znajdują się w peklowanych i przetworzonych mięsach, rybach i serze i są związane z rakiem układu pokarmowego i nerwowego.

Światowa Organizacja Zdrowia uznaje przetworzone mięso za rakotwórcze, częściowo z powodu dodanych azotanów lub azotynów w procesie peklowania. Klasyfikacja powstała po przejrzeniu ponad 800 opracowań naukowych. Badania wskazują, że przetworzone mięso z azotanami zwiększa w szczególności ryzyko raka jelita grubego.

Bardzo obszerny przegląd z 2017 roku analizujący 99 badań pokazał, że na każde 50 gramów przetworzonego mięsa spożywanego dziennie (o około jednego hot doga) nastąpił 16% wzrost ryzyka raka.

– Mięso takie jak hot dogi i bekon często zawiera azotyn sodu, ale możesz poszukać wersji pozbawionych azotynów – mówi Lemond. Jednak wersje bez azotanów nadal zawierają naturalnie występujące źródła azotanów, więc nie wiadomo, czy są one rzeczywiście bezpieczniejsze.

Siarczyny

Siarczyny występują naturalnie w niektórych pełnowartościowych produktach spożywczych, ale są również dodawane jako środek konserwujący w celu spowolnienia przebarwień. Jak mówi Lemond, żywność z dodatkami siarczynowymi obejmuje pakowane sosy, herbatniki i ciasto na pizzę, a nawet suszone owoce.

Niektórzy ludzie są wrażliwi na siarczyny, co może powodować u nich problemy z oddychaniem, jeśli mają astmę ukierunkowaną na siarczyny. Jeśli jednak nie jesteś wrażliwy na siarczyny, nie mają one znanych skutków zdrowotnych. Jeśli masz tę nadwrażliwość, unikaj składników, które czasami noszą nazwy takie jak:

  • Dwutlenek siarki
  • Wodorosiarczyn potasu
  • Siarczyn sodu
  • Wodorosiarczyn sodu

Sztuczne słodziki

Sztuczne słodziki to syntetyczne substytuty cukru dodawane do słodzonych potraw i napojów, najczęściej napojów bezalkoholowych, produktów mlecznych, dżemów i galaretek. Znajdują się one zwłaszcza w produktach oznaczonych jako „dietetyczne” lub „bez cukru”, ponieważ praktycznie nie dodają kalorii.

Typowe sztuczne słodziki to:

  • Sacharyna
  • Aspartam
  • Sukraloza.

Chociaż sztuczne słodziki zostały opracowane w celu zmniejszenia otyłości i insulinooporności, przegląd z 2017 roku wykazał, że mogą one faktycznie przyczynić się do epidemii otyłości. Dzieje się tak, ponieważ zmniejszają uczucie sytości, co prowadzi do zwiększenia spożycia kalorii, a tym samym do zwiększenia masy ciała.

W dużym badaniu z 2019 r. z udziałem kobiet po menopauzie stwierdzono, że wyższe spożycie sztucznych słodzików zwiększa ryzyko udaru, choroby wieńcowej, chorób serca i śmierci z wszystkich przyczyn.

Niektóre badania na zwierzętach wykazały, że sztuczne słodziki mogą powodować raka, ale nie ma tu wyraźnego związku u ludzi.

Jak unikać dodatków do żywności?

Aby ograniczyć spożycie tych dodatków, czytaj składniki na opakowaniach. Możesz również zmniejszyć spożycie dodatków poprzez:

  • Ograniczanie wysoko przetworzonej żywności takiej jak hot dogi, słodycze i frytki.
  • Skoncentrowanie się na całych warzywach i owocach, a także na innych produktach roślinnych, takich jak produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe.
  • Gotowanie własnego jedzenia. Składniki samodzielnie przygotowywanej żywności zazwyczaj zawierają mniej dodatków niż gotowa żywność.

Czytaj też:
Jak dieta z dzieciństwa wpływa na naszą przyszłość? Nowe ustalenia naukowców
Czytaj też:
Bekon w diecie zwiększa ryzyko raka, ale możesz przygotować go w specjalny sposób
Czytaj też:
Proste sposoby na przywrócenie zdrowych nawyków żywieniowych