Grillowane marchewki to prosty i smaczny pomysł na przekąskę. Wypróbuj!

Grillowane marchewki to prosty i smaczny pomysł na przekąskę. Wypróbuj!

Dodano: 
Grillowane marchewki
Grillowane marchewki Źródło: Shutterstock
Grillowane marchewki to nasz nowy ulubiony sposób na jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Szukasz pomysłu na pyszną, a zarazem prostą w przygotowaniu przekąskę? Założymy się, że tego przepisu jeszcze nie znałeś! Idealnie sprawdzi się na majówkowego grilla, a także każdą podobną okazję. Zobacz, jak przygotować marchewki w wersji grillowanej.

Grillowane marchewki wymieszane z pikantną pastą harissa i odrobiną miodu stanowią doskonałe dopełnienie każdego dania obiadowego. Podkreślają wytrawny smak mięs, jednak podawane z chłodnym, kremowym jogurtem i prażonymi pistacjami mogą stanowić samodzielną przekąskę, która zachwyci każdego stołownika. Ale zastanawiasz się zapewne, czym jest harissa. Podstawą pasty są papryczki chili, do których dodaje się oliwę, czosnek, kmin rzymski oraz kolendrę. Można ją bez problemu dostać w Polsce.

Grillowane marchewki – składniki dania

Do przygotowania grillowanych marchewek potrzeba czegoś więcej, niż warzyw i grilla. Ale spokojnie, to nic trudnego. Przygotuj następujące składniki:

  • 2 pęczki cienkich marchewek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 30 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki prażonych i drobno posiekanych pistacji.

Grillowane marchewki – sposób przygotowania

Aby przygotować grillowane marchewki:

  1. Rozgrzej grill (jeszcze) do niskiej temperatury. W razie potrzeby przekrój na pół duże marchewki wzdłuż, aby mieć pewność, że wszystkie marchewki mają podobną szerokość. W dużej misce wymieszaj olej, miód i harissę. Dodaj marchewki i obtocz je w mieszance.
  2. Umieść marchewki na grillu (prostopadle do rusztów) i grilluj, przykryj pokrywą. Przewracaj marchewki w połowie na drugą stronę, aż będą przypieczone i miękkie, co potrwa od 10 do 12 minut. Przełóż na półmisek.
  3. W międzyczasie w misce wymieszaj jogurt, tahini, sok z cytryny i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Stopniowo rozrzedzaj 2 łyżkami ciepłej wody, dodając więcej, jeśli mieszanina wydaje się zbyt gęsta. Polej marchewki i posyp pistacjami.

Czytaj też:
Żurek wegański też może pachnieć świętami: oto, jak go przygotować
Czytaj też:
Crème brûlée według Mateusza Gesslera: idealny pomysł na weekend
Czytaj też:
Ciasto bez pieczenia: 3 przepisy na proste ciasta bez pieczenia