Czy warto stosować olej rycynowy na skórę? Eksperci odpowiadają

Czy warto stosować olej rycynowy na skórę? Eksperci odpowiadają

Dodano: 
Kobieta z lusterkiem
Kobieta z lusterkiem / Źródło: Pexels / Andrea Piacquadio
Olej rycynowy ma wiele zastosowań i korzyści dla ciała (i włosów), ponieważ jest bogatym kwasem tłuszczowym o właściwościach przeciwbakteryjnych i jest łatwy do kupienia jako samodzielny składnik lub w różnych rodzajach mydeł. Ponieważ ma wiele zastosowań kosmetycznych, zasięgnęliśmy opinii profesjonalistów, jakie korzyści możesz uzyskać, stosując olej rycynowy do pielęgnacji skóry.

– Olej rycynowy to olej roślinny pochodzący z fasoli rycynowej – mówi Purvisha Patel, lekarz dermatolog. – Zawiera ważne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas rycynolowy, kwas linolowy, kwas sterowy i kwas oleinowy, z których wszystkie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i nawilżające. Dlatego od wieków używano go do produkcji mydeł.

Aby dowiedzieć się wszystkiego, co musisz wiedzieć o tym składniku i jego zastosowaniach kosmetycznych, czytaj dalej. Dowiesz się, jak go używać w rutynowej pielęgnacji skóry.

Czytaj też:
Trądzik u dorosłych – jak się go pozbyć?

Co to jest olej rycynowy?

Ponieważ olej rycynowy jest tak silnym źródłem kwasów tłuszczowych, ma wiele korzyści dla zdrowia i urody. – Olej rycynowy jest najczęściej stosowany jako dodatek do żywności, takiej jak cukierki czy środki aromatyzujące, w lekach, takich jak środki przeczyszczające, a także w produktach do pielęgnacji skóry – mówi Linsday Malachowski, chirurg estetyczny.

– Ekstrakt pochodzi z regionu Indii zwanego Gujarat i jest znany jako jedyne komercyjne źródło hydroksylowanego kwasu tłuszczowego – dodaje dr Patel.

Właściwości przeciwzapalne oleju rycynowego sprawiają, że jest on nieocenioną pomocą dla skóry. Według dr Caren Campbell, dermatologa, badania wykazały, że składnik ten ma niesamowicie właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Stosowany miejscowo odżywia zarówno skórę, jak i włosy.

Czytaj też:
Lubisz śliwki? Sięgnij także po olej z ich pestek! Jego właściwości zaskakują

Olej rycynowy na skórę

Po nałożeniu na skórę olej rycynowy może być skutecznym środkiem łagodzącym wszelkie podrażnienia. – Miejscowo jest stosowany w pielęgnacji skóry w celu złagodzenia stanu zapalnego i bólu – mówi dr Campbell, zauważając, że może nawet pomóc w stanach zapalnych skóry, takich jak egzema i łuszczyca.

– Biorąc pod uwagę swoje właściwości przeciwzapalne, olej rycynowy może pomóc złagodzić swędzącą, suchą lub wrażliwą skórę – dodaje dr Patel. – Może pomóc wypełnić pęknięcia na powierzchni skóry, które mogą wystąpić przy zapaleniu skóry.

Olejek rycynowy jest również bogatym środkiem nawilżającym dla skóry. – Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rycynowym nadają mu właściwości zmiękczające, co oznacza, że może on wspomagać funkcję bariery skórnej i pomagać skórze w utrzymaniu wilgoci – mówi lekarz Hadley King, dermatolog. Dlatego często znajdziesz go w kosmetykach nawilżających (od kremów do twarzy po odżywki do włosów). – Olejek rycynowy to skuteczna kuracja dla skóry suchej, ponieważ zwiększa wilgotność skóry, co poprawia jej wygląd i nadaje skórze lepszą teksturę, pomagając zmniejszyć widoczność drobnych zmarszczek.

Jeśli masz skórę skłonną do trądziku, tutaj przydatny może być również olej rycynowy. – Bywa stosowany jako olejek do twarzy w leczeniu trądziku – mówi dr Patel. Ponadto, jak zauważa Malachowski, właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne składnika wykazały, że może pomóc „zmniejszyć trądzik”. Połącz go z olejkiem z drzewa herbacianego, aby uzyskać efekt wzmocnienia.

Czytaj też:
Jak dbać o skórę dojrzałą? Te błędy w pielęgnacji to najczęstsza przyczyna zmarszczek

Jak używać olejku rycynowego w codziennej pielęgnacji skóry?

Aby włączyć olej rycynowy do swojej pielęgnacji, możesz zaopatrzyć się w rzeczywisty kosmetyk, który zawiera dany składnik w swojej recepturze… lub możesz użyć samego czystego produktu na różne sposoby. Oto różne sposoby stosowania naturalnego oleju rycynowego:

Kąpiel nawilżająca

Jeśli Twoje dłonie lub stopy są wyjątkowo suche, dr Patel zaleca namoczenie ich w oleju rycynowym. – Olejek rycynowy byłby doskonałym naturalnym olejem do stosowania na stopy i dłonie pod bawełnianymi rękawiczkami lub skarpetami w nocy – mówi. – Może pomóc w przypadku zapalenia skóry dłoni spowodowanego częstym myciem rąk lub stosowaniem środków odkażających.

Rozcieńczony olejek do twarzy

Chociaż olej rycynowy można stosować na skórę w czystej postaci, przed nałożeniem należy go zmieszać z czymś innym. – Olej rycynowy należy rozcieńczyć w stosunku jeden do jednego z innym olejem, np. z orzeszków ziemnych lub drzewa herbacianego, aby używać go jako olejku do twarzy –mówi dr Patel.

Wzmacniacz produktu do pielęgnacji skóry

Możesz także dodać olej rycynowy do swoich ulubionych produktów kosmetycznych. Malachowski zaleca dodanie kilku kropli do stosowanego kremu nawilżającego, aby dodatkowo wygładzić i ujędrnić skórę.

Leczenie oparzeń słonecznych

– Zastosuj kilka kropli oleju rycynowego z aloesem i witaminą E, aby uzyskać kojący balsam, który pomaga leczyć bolesne oparzenia słoneczne – mówi Małachowski.

Krem nawilżający do ciała

Malachowski zaleca również dodanie około trzech łyżek oleju rycynowego i jednej łyżki oleju jojoba lub arganowego do szklanego pojemnika z pokrywką lub butelką z zakraplaczem, a następnie nakładanie go codziennie na twarz i ciało.

Czytaj też:
Jak zadbać o urodę, nie wydając ani grosza? 8 porad dermatologa

Źródło: wellandgood.com

Czytaj także