5 pomysłów na nietypowe kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku!

5 pomysłów na nietypowe kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku!

Dodano: 
Warzywa w słoikach
Warzywa w słoikach / Źródło: Fotolia / meteo021
Warzywa i owoce są zdrowe – wszyscy o tym wiemy. Ale wiemy również, że można podkręcić ich walory zdrowotne. Wystarczy je zakisić!

Kiszonki towarzyszą nam od wieków. Kiszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na długotrwałe przechowywanie żywności, bez uszczerbku na jej zdrowotnych właściwościach. Najczęściej kisimy ogórki i kapustę – są one nie tylko powszechnie uprawiane, ale również tanie, nawet w sezonie. Trochę czosnkukopru, dużo soli, woda... i mamy idealną przekąskę lub dodatek do obiadu. Idealną, bo zarówno smaczną, jak i bardzo zdrową.

Kiszonki – właściwości zdrowotne

W przeciwieństwie do marynat wykorzystujących ocet i cukier, kiszonki nie dostarczają kalorii, a wręcz pomagają je spalać. Chronią ponadto nasz układ immunologiczny, co jest cenne zwłaszcza w trakcie sezonu grypowego, kiedy chwilowy spadek odporności może skutkować poważnym problemem zdrowotnym – grypą, czy, jak w tym roku, koronawirusem, który jest bezpośrednią przyczyną zachorowań na COVID-19.

Kiszonki – przepisy na nietypowe słoiczki

Jeżeli masz już dość kiszonych ogórków, a na samą myśl o kiszonej kapuście robi ci się słabo, wypróbuj przedstawione poniżej pomysły. Będą równie smaczne i zdrowe, a zapewnią ci dobrą odmianę!

Czytaj także