Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Czy popularna przekąska może być zdrowa?

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Czy popularna przekąska może być zdrowa?

Dodano: 
Gofry
Gofry / Źródło: Pexels / Burst
Gofry – któż z nas ich nie lubi? Jedni preferują spożywanie ich z bitą śmietaną, inni z czekoladą, kremem orzechowym, cukrem pudrem lub bez dodatków. Kojarzą się z czymś niezdrowym, ale czy zawsze musi tak być?

Gofry to idealna przekąska. Chrupiące z zewnątrz, ale miękkie w środku. Stanowią doskonały nośnik dla wszelkiego rodzaju smakowitych dodatków. Sprawdzają się znakomicie w wakacje nad morzem, ale kto nie spożył smacznego, ciepłego, słodkiego gofra podczas zimowej przechadzki po mieście, ten stracił wiele. Międzynarodowy Dzień Gofra jest właśnie dzisiaj, 25 marca – niemal bezpośrednio po zimie, a i do lata jeszcze dużo czasu. Może warto zjeść go do kawy lub jako samodzielny posiłek? Mamy kilka pomysłów na modyfikację popularnego ciasta na gofry. Z góry uprzedzamy: nie będziemy zachwalać tutaj wysokokalorycznych opcji (chociaż kochamy je wszyscy). Przyszła wiosna, czas jeść lekko, ale wciąż smacznie!

Czytaj także:
Gofry na ostro - ze szpinakiem, łososiem lub boczkiem. Co za smak!

Zdrowsze opcje gofrów? Jak najbardziej!

Czytaj także:
Śliwkowe tiramisu – tym deserem oczarujesz gości

Źródło: healthline.com

Czytaj także