Jak nie jeść sushi? 5 żelaznych zasad

Jak nie jeść sushi? 5 żelaznych zasad

Dodano: 
Sushi
SushiŹródło:Unsplash / Youjeen Cho
Lubisz sushi? A może ciągle nie możesz się przełamać, by spróbować? Niezależnie od tego, czy jesteś w pierwszej, czy w drugiej grupie, sprawdź, jakich błędów podczas jedzenia sushi popełniać nie wypada.

Sushi jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wciąż jednak nie wszyscy wiedzą jak się je je. Oto 5 żelaznych zasad. Czego należy unikać przy delektowaniu się japońskim przysmakiem?

Prozdrowotne właściwości wasabi

Udowodniono, że główne aktywne związki w wasabi⁠ wykazują działanie przeciwzapalne w badaniach probówkowych z udziałem komórek zwierzęcych. Gdy stan zapalny staje się niekontrolowany i przewlekły, może przyczyniać się do wielu stanów zapalnych, w tym chorób serca, cukrzycy i raka. Związki te mogą także zmniejszać stany zapalne w mózgu, które prowadzą do stanów neurodegeneracyjnych, na przykład choroby Parkinsona.

Związek zwany kwasem p-hydroksycynamonowym (HCA) jest obecny w wasabi i wspomaga tworzenie kości oraz zmniejsza ich łamliwość. Niektóre badania wykazały, że HCA może ewentualnie leczyć osteoporozę. Potrzebne są jednak dalsze badania skoncentrowane na ludziach, aby potwierdzić te ustalenia.

Wzrost komórek tłuszczowych można zahamować za pomocą ekstraktów z liści wasabi, zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na myszach spożywających dużo tłuszczu. Brakuje jednak badań na ludziach.

Należy również pamiętać, że w większości badań stosuje się ekstrakt z wasabi, co utrudnia określenie, czy użycie go jako przyprawy miałoby taki sam efekt. Co ciekawe, w niektórych pastach dostępnych na rynku występuje nie prawdziwe wasabi, a... barwiony chrzan. Dlatego ważne jest, by dokładnie przeanalizować etykietę.

Czytaj też:
12 największych mitów o odchudzaniu. Też w nie wierzysz?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost