Kawa z olejem kokosowym – czy warto ją pić?

Kawa z olejem kokosowym – czy warto ją pić?

Dodano: 
Kawa, zdjęcie ilustracyjne
Kawa, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Unsplash / Nathan Dumlao
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Najnowszym trendem jest dodawanie do niej oleju kokosowego. Czy to jest zdrowe i czy warto to robić?

Może pomóc ci pozostać w ketozie

Olej kokosowy stał się coraz bardziej popularny wśród osób stosujących dietę ketogeniczną o wysokiej zawartości tłuszczu i bardzo niskiej zawartości węglowodanów.

Dodanie go do kawy może pomóc w osiągnięciu lub utrzymaniu ketozy, stanu metabolicznego, w którym organizm wykorzystuje ketony, cząsteczki powstałe w wyniku rozkładu tłuszczu, jako paliwo zamiast glukozy.

Utrzymanie ketozy na tej diecie wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak utrata masy ciała, poprawa poziomu cukru we krwi i zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca.

Czytaj też:
Olej kokosowy – zastosowanie w codziennej pielęgnacji ciała

MCT? Co to takiego?

Olej kokosowy może pomóc w utrzymaniu ketozy, ponieważ zawiera tłuszcze zwane trójglicerydami o średniej długości łańcucha (MCT).

W porównaniu z innymi tłuszczami MCT są szybko wchłaniane i natychmiast dostarczane do wątroby. Tutaj są albo wykorzystywane jako źródło energii, albo przekształcane w ciała ketonowe.

Co ciekawe, MCT są łatwiej przekształcane w ketony niż długołańcuchowe trójglicerydy, inny rodzaj tłuszczu występujący w żywności. Badania pokazują, że MCT mogą pomóc ci pozostać w ketozie, nawet jeśli jesz nieco więcej białka i węglowodanów niż zaleca się na klasycznej diecie ketogenicznej.

Olej kokosowy ma 4 rodzaje MCT, a 50 proc. tłuszczu pochodzi z kwasu laurynowego MCT. Wydaje się on wytwarzać ketony w wolniejszym, ale bardziej stałym tempie, ponieważ jest metabolizowany bardziej stabilnie niż inne MCT. Dlatego dodanie oleju kokosowego do kawy jest skutecznym sposobem na utrzymanie ketozy.

Korzyści i wady

Dodanie oleju kokosowego do kawy jest łatwym sposobem na czerpanie korzyści zdrowotnych z obu składników.

  • Może przyspieszyć metabolizm. Badania pokazują, że MCT w oleju kokosowym i kofeinie w kawie mogą przyspieszyć metabolizm, co może zwiększyć liczbę spalanych kalorii.
  • Może poprawić poziomy energii. Kawa zawiera kofeinę, która może pomóc ci poczuć się mniej zmęczonym. Olej kokosowy zawiera MCT transportowane bezpośrednio do wątroby. To również działa jako szybkie źródło energii.
  • Może pomóc w utrzymaniu regularności wypróżnień. MCT i związki kawy, takie jak kofeina i kwasy chlorogenowe, mogą stymulować jelita i utrzymywać zdrowy układ trawienny.
  • Może pomóc podnieść poziom cholesterolu HDL (dobrego). Kilka badań wykazało, że olej kokosowy może podnieść poziom cholesterolu HDL, który chroni przed chorobami serca.
  • A jeśli chodzi o wady? Olej kokosowy jest bogaty w kalorie. Daje 121 kalorii na łyżkę stołową (14 g). Większość osób, które dodają go do kawy, zwykle używa 2 łyżek stołowych, co daje dodatkowe 242 kalorie.
  • Co więcej, niektóre schorzenia, takie jak problemy z woreczkiem żółciowym lub zapalenie trzustki mogą wymagać ograniczenia spożycia tłuszczu.

Czytaj też:
Czy kawa odwadnia?

Źródło: healthline.com

Czytaj także