Co jeść, by zwalczyć stany zapalne w organizmie?

Co jeść, by zwalczyć stany zapalne w organizmie?

Dodano: 
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek Źródło: Pexels / Pixabay
Zmagasz się ze stanami zapalnymi? Winna może być dieta. Co zatem jeść, by poprawić swój stan?

Czy zmagasz się niekiedy ze stanami zapalnymi, a nie wiesz, dlaczego cię to spotyka? Odpowiedź może dotyczyć diety. Wewnętrzne stany zapalne mogą wystąpić z wielu różnych powodów: wykorzystywanie wysokiej temperatury podczas gotowania żywności, jedzenie przetworzonej żywności, cukru, tłuszczów trans itp.

Wysoki poziom stanu zapalnego w organizmie może powodować wiele problemów zdrowotnych, w tym przybieranie na wadze, zamglenie umysłu, zmęczenie, ospałość, a nawet niektóre choroby autoimmunologiczne! Czy jest jakiś łatwy sposób na walkę z tym problemem? Jedz więcej produktów przeciwzapalnych! Skrajnym przypadkiem dotykającym wiele osób jest reumatoidalne zapalenie stawów, którego objawy – ból, sztywność i obrzęk – pochodzą z tego samego źródła: zapalenia. Zmiana diety i ćwiczenia (lekkie do umiarkowanych) mogą znacznie pomóc w radzeniu sobie z objawami RZS i łagodnego stanu zapalnego.

Czytaj też:
Czy olej rybny może zmniejszyć stan zapalny?

Lista produktów zmniejszających stany zapalne

Oliwa z oliwek
Badania wykazały, że ludzie, którzy praktykują tradycyjną śródziemnomorską dietę (która jest bogata w oliwę z oliwek), wydają się mieć mniej chorób związanych ze stanem zapalnym, takich jak zwyrodnieniowe choroby stawów, a nawet cukrzyca. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia zawiera związki podobne do ibuprofenu, dzięki czemu jest doskonałym olejem do przygotowywania potraw i sosów sałatkowych.

Owoce cytrusowe
Cytrusy, takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny i limonki są bogate w witaminę C, składnik dietetyczny niezbędny do syntezy kolagenu, który pomaga budować i naprawiać naczynia krwionośne, ścięgna, więzadła i kości, a zatem jest pomocny osobom z chorobą zwyrodnieniową stawów. Owoce cytrusowe są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy zwalczających stany zapalne, więc zacznij dzień od szklanki soku pomarańczowego, zjedz połowę grejpfruta na przekąskę i wyciśnij sok z limonki lub cytryny na żywność podczas gotowania, aby skorzystać z leczniczej mocy cytrusów.

Jagody
Te małe owoce zawierają silne związki przeciwutleniające, takie jak kwas elagowy i proantocyjanidyny, które zwalczają uszkodzenia komórek i stany zapalne. Ponieważ związki różnią się w zależności od rodzaju jagód, dodaj ich różnorodne warianty do swojej diety.

Kurkuma
Ta silna przyprawa azjatycka zawiera naturalny związek przeciwzapalny, kurkuminę, którą często można znaleźć w mieszankach curry. Mówi się, że ma taki sam efekt jak dostępne bez recepty środki przeciwbólowe (ale bez ich skutków ubocznych).

Imbir
Imbir zawiera związki, które działają podobnie jak leki przeciwzapalne, takie jak aspiryna i ibuprofen. Imbir można łatwo dodawać do herbaty lub jeść marynowany z sushi.

Wiśnie
Według najnowszych badań wiśnie są dobrym źródłem antocyjanów, które mogą mieć silniejsze działanie przeciwzapalne niż aspiryna. Chociaż należy przeprowadzić więcej badań, dodanie wiśni do diety nie zaszkodzi.

Ananas
Ananas jest bogaty w witaminę C i enzym bromelainę, które są powiązane ze zmniejszonym bólem i obrzękiem zarówno w chorobie zwyrodnieniowej stawów, jak i reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Zielona herbata
Podobnie jak pozostałe produkty, ta herbata zawiera przeciwzapalne flawonoidy, które mogą nawet pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów.

Czosnek i cebula
Czosnek i cebula mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny, regulować poziom glukozy i pomóc ciału zwalczać infekcje.

Pomarańczowe warzywa
Marchewka, słodkie ziemniaki i kabaczek są bogate w witaminę A i beta-karoten, które zwalczają stany zapalne. Gotowanie wydaje się zwiększać użyteczność tych związków, więc jedz je w dużych ilościach.

Pełne ziarna
Pełne ziarna to po prostu ziarna, które nadal mają wszystkie trzy części ziarna pierwotnego: zewnętrzny kadłub i dwie części wewnętrzne. I to właśnie w kadłubie znajdują się składniki odżywcze większości ziaren, takie jak witamina E. Przełącz się z białego chleba na 100 proc. pełnoziarnisty i ze zwykłego makaronu na makaron pełnoziarnisty.
Czytaj też:
Stan zapalny może być wczesnym ostrzeżeniem przed demencją?

Źródło: healthfitnessrevolution.com