Musli ze smażonym bananem. Jak je przygotować?

Musli ze smażonym bananem. Jak je przygotować?

Dodano: 
Banany
Banany Źródło: Fotolia / nata_vkusidey
Dla wielu osób śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tradycyjne musli z mlekiem może się jednak szybko znudzić, dlatego podpowiadamy, jak je urozmaicić. Czy wiesz, dlaczego warto jeść banany?

Jak urozmaicić sobie śniadanie? Do zwykłego musli można dodać smażonego banana, który smakuje obłędnie. Jak przygotować ten zdrowy i pyszny posiłek?

Dlaczego warto jeść banany?

Banany w wersji smażonej nie są najzdrowszą opcją, dlatego lepiej sięgać po nie okazjonalnie. Na co dzień jednak warto regularnie jeść te owoce.

Jeden banan zawiera około 105 kalorii, 1 g białka, poniżej 1 g tłuszczu, 26 g węglowodanów (3 g błonnika), 14 g cukru. Ale aż 422 miligramów potasu, czyli około 12 procent dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Potas jest jednym z minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Znajduje się w każdej komórce naszego ciała, reguluje pracę serca i mięśni. Niedobór potasu powoduje więc bardzo poważne problemy ze zdrowiem. Potas jest przede wszystkim odpowiedzialny za regulację gospodarki wodno-elektroliwej, a co za tym idzie – wpływa na ciśnienie krwi, pracę nerek, serca i mięśni. Ponadto buduje białka, rozkłada się węglowodany, reguluje wzrost ciała, obniża poziom pH i wspomaga trawienie. Nieleczony niedobór potasu będzie więc skutkował znacznym pogorszeniem stanu zdrowia.

Banan – właściwości prozdrowotne

  • Banany zapobiegają niebezpiecznym odwodnieniom. Pomagają regulować równowagę płynów w organizmie, zwłaszcza utraconych elektrolitów (takich jak sód, magnez, wapń i potas) w czasie intensywnego treningu. Właśnie dlatego sportowcy często sięgają po banany. Ponadto pewne związki i fitochemikalia w bananach mogą odegrać skuteczną rolę w zmniejszeniu wywołanego wysiłkiem zapalenia, które powoduje bolesność mięśni po ciężkim treningu wytrzymałościowym.
  • Banany pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego i florę bakteryjną jelit.Banany zawierają prebiotyki, rodzaj fermentowalnego błonnika, który pomaga dobrym bakteriom w jelitach (również znanych jako probiotyki) rozwijać się. Owoce te są również dobrym źródłem błonnika, który wspomaga odchudzanie i zapobiega zaparciom czy biegunkom.
  • Banany chronią serce. Powszechnie wiadomo, że spożywanie dużej ilości potasu wiąże się ze znacznie niższym ciśnieniem krwi i mniejszym ryzykiem udaru. Dzieje się tak dlatego, że potas pomaga wypłukać nadmiar sodu z organizmu wraz z moczem.
  • Banany pomagają dbać o linię. Ogromnym atutem bananów jest ich naturalnie słodki smak i miękka konsystencja, dzięki czemu są idealnym składnikiem wielu wypieków. Można więc znacznie zredukować ilość dosypywanego cukru poprzez dodanie do ciasta bananów. Ponadto banany są bardzo sycące, dzięki czemu w formie przekąski mogą szybko stłumić głód.

Czytaj też:
Prof. Drywień: kiedy jemy dużo i tłusto, organizm nie nadąża z trawieniem

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost