Zdrowa dieta – zdrowa planeta? Nowe badanie pokazuje prostą zależność

Zdrowa dieta – zdrowa planeta? Nowe badanie pokazuje prostą zależność

Dodano: 
Dieta - ilustracja
Dieta - ilustracja Źródło: Shutterstock / Eviart
To, co na co dzień trafia do twojego brzucha ma zasadniczy wpływ na zdrowie. Jednak ostatnia analiza poszła dalej w tej kwestii. Okazuje się, że to, co jest dobre dla twojego zdrowia, jest prawie zawsze równie dobre dla planety.

Po raz pierwszy badacze przeanalizowali wpływ różnych produktów na zdrowie i środowisko. Warto o tym pamiętać, gdy będziesz przechadzał się następnym razem do sklepu spożywczego. Z nielicznymi wyjątkami odkrycia pokazują, że zdrowa żywność, taka jak owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe i zboża, mają mniejszy wpływ na środowisko z punktu widzenia rolnictwa i masowej produkcji żywności. „Badanie to pokazuje, że zdrowsze odżywianie oznacza także bardziej zrównoważone odżywianie” – mówi ekolog Tavman z University of Minnesota.

Czytaj też:
Ta sztuczka ułatwia odchudzanie. Zajmie ci tylko 15 minut w ciągu dnia

Korzyści nie tylko zdrowotne

Zdaniem naukowców zwykle jeśli produkt spożywczy jest korzystny dla jednego aspektu zdrowia, jest również lepszy dla innych aspektów. To samo dotyczy efektów środowiskowych. To, co jest dobre dla ludzi, nie zawsze jest odpowiednie dla całej planety, ale przynajmniej w tym przypadku te wspólne potrzeby się pokrywają. Aby porównać wpływ niektórych diet na zdrowie i środowisko, autorzy zbadali 15 grup żywności, w tym kurczaka, nabiał, jaja, ryby, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, oliwę z oliwek, ziemniaki, czerwone mięso, zboża, napoje słodkie i warzywa.

Każda z tych grup została następnie przeanalizowana pod kątem pięciu oddziaływań na środowisko i pięciu oddziaływań na zdrowie. Jeśli chodzi o koszty rolnictwa, autorzy skupili się na emisji gazów cieplarnianych, użytkowaniu gruntów, zużyciu wody i zanieczyszczeniach, natomiast w przypadku chorób związanych z dietą przyjrzeli się w szczególności cukrzycy typu II, udarowi, chorobie wieńcowej serca, rakowi jelita grubego i śmiertelności.

Ryzyko tych chorób obliczono poprzez dodanie dodatkowej porcji każdego artykułu spożywczego do średniego dziennego spożycia danej osoby, a następnie każdą z tych porcji przeanalizowano pod kątem produkcji, metod rolnych, nasion, wyposażenia i gruntów uprawnych. Transport, przetwórstwo, sprzedaż detaliczna i przygotowywanie żywności pozostały poza skalą.

Każde jedzenie związane z poprawą zdrowia miało wyraźnie mniejszy wpływ niż mięso czerwone i przetworzone, z wyjątkiem ryb. Podczas gdy ryba ma mniejszy wpływ na środowisko niż czerwone mięso i prawdopodobnie ma najlepsze wyniki w zakresie ryzyka choroby, jej wpływ na środowisko był większy niż diety roślinnej.

Mimo to nie każdy rodzaj mięsa był zły. Nawet nabiał, jaja i kurczak wydają się być lepszym wyborem niż czerwone mięso, jeśli chodzi zarówno o środowisko, jak i zdrowie. Przetworzona żywność nie jest dla ciebie zdrowa, ale okazuje się, że nie jest tak trudna dla planety, jak inne opcje.

Czytaj też:
Skutki otyłości mogą się różnić w zależności od płci. Sprawdź, co ci grozi

Cukier nie tak szkodliwy dla planety

Przejście na dietę w kierunku większego spożycia zdrowszej żywności zasadniczo poprawiłoby zrównoważenie środowiska, chociaż przetworzona żywność bogata w cukry szkodzi zdrowiu, ale może mieć stosunkowo niewielki wpływ na środowisko.

Badacz Michael Clark z University of Oxford powiedział, że zastąpienie jakiegokolwiek mięsa pokarmem roślinnym wydaje się mieć największy wpływ. „Sposób i miejsce produkcji żywności wpływa na jej wpływ na środowisko, ale w znacznie mniejszym stopniu niż wybór żywności” –powiedział.

Niestety diety zmierzają w przeciwnym kierunku, mimo że ONZ i inne organizacje zalecają, aby ludzie spożywali więcej produktów pochodzenia roślinnego, aby pomóc nam powstrzymać zmiany klimatu. „Ważne jest, abyśmy wszyscy myśleli o wpływie spożywanych pokarmów na zdrowie” – mówi inżynier Jasona Hill z University of Minnesota, inżynier biosystemów. Naukowcy zatem wiedzą teraz, że uczynienie naszego żywienia priorytetem również przyniesie korzyści dla Ziemi.

Czytaj też:
Monodieta obiecuje szybkie chudnięcie – czy jest bezpieczna?

Zasady zdrowego odchudzania

Dobra dieta odchudzająca
Dobra dieta odchudzająca powinna dostarczać do naszego organizmu wszystkie niezbędne mu do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze, czyli białko, zdrowe węglowodany i tłuszcze oraz mikro i makroelementy, które są niezbędne do przebiegu procesów metabolicznych. Ograniczona kaloryczność diety odchudzającej nie oznacza, że musimy głodować; podstawą zdrowego odchudzania i skutecznej redukcji nadwagi jest odpowiednio ułożony jadłospis, który uwzględnia różnorodne, naturalne i jak najmniej przetworzone produkty spożywcze.

Reularne spożywanie posiłków
Na diecie trzeba jeść w stałych odstępach czasu; nie można się głodzić oraz sięgać po dodatkowe przekąski. Ustalenie stałego rytmu spożywania posiłków jest niezbędne w celu przyśpieszenia metabolizmu oraz uniknięcia napadów głodu i problemów z utrzymaniem stałego poziomu glukozy we krwi.

Picie wody
Woda to źródło naszego życia; gwarantuje ona sprawny przebieg procesów biologicznych i prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. Unikanie picia wody to jedna z przyczyn problemów z redukcją zbędnych kilogramów oraz złego samopoczucie fizycznego i psychicznego podczas stosowania diety.

Odpowiednio dobrana aktywność fizyczna
10 kg nadwagi nie ogranicza nam swobody wyboru z różnych rodzajów aktywności. Warto pamiętać, aby dopasować intensywność i rodzaj ćwiczeń do naszej wyjściowej formy fizycznej, co pozwoli uniknąć kontuzji oraz zmniejszającego motywację przemęczenia.

Cierpliwość
Nie da się schudnąć w ciągu kilku dni. Oczekiwanie niemożliwych do osiągnięcia efektów, które obiecują twórcy różnych „cudownych” diet to jedna z częstych przyczyn problemów z redukcją tkanki tłuszczowej. Nie ma sposobu, na schudniecie w kilka dni, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i pogodzić się z tym, że pozbycie się 10 kg nadwagi w zdrowy sposób będzie wymagało przynajmniej 2 miesięcy stosowania diety oraz przejścia na aktywny tryb życia.

Źródło: sciencealert.com