Dieta przedcukrzycowa – jak wygląda i kto powinien na nią przejść?

Dieta przedcukrzycowa – jak wygląda i kto powinien na nią przejść?

Dodano: 
Podwyższony poziom cukru - ilustracja
Podwyższony poziom cukru - ilustracja Źródło:Shutterstock / goffkein.pro
Cukrzyca charakteryzuje się koniecznością pozostania na określonej diecie, wyeliminowania pewnych grup pokarmów i stosowania się do zaleceń lekarza. Co jednak począć, kiedy dotyka nas stan przedcukrzycowy? Tutaj też pomocna może być dieta.

Stan przedcukrzycowy jest częstszy, niż mogłoby się wydawać. Nawet 90 procent osób nawet o nim nie wie. Jeśli zdiagnozowano u ciebie ten stan, możesz czuć obawę, ale tak naprawdę powinieneś się cieszyć. Stan przedcukrzycowy, jeśli nic z nim nie robisz, z czasem zamienia się w prawdziwą cukrzycę.

Czytaj też:
Stan przedcukrzycowy – co to jest, objawy i leczenie

Na czym polega dieta w stanie przedcukrzycowym?

Diagnozę stanu przedcukrzycowego można uzyskać na dwa sposoby, choć oba mierzą poziom cukru we krwi. Badanie glikemii na czczo sprawdza poziom cukru we krwi, gdy nie jesz przez co najmniej osiem godzin. Jeśli liczba ta wynosi od 100 do 125 mg/dl, jest to uważane za stan przedcukrzycowy. Z kolei badanie krwi A1C może wykryć średni poziom cukru we krwi w ciągu ostatnich dwóch do trzech miesięcy. Wynik od 5,7 do 6,4 kwalifikuje się jako stan przedcukrzycowy. Wszystko powyżej tych poziomów oznacza faktyczną diagnozę cukrzycy.

Ponieważ stan przedcukrzycowy i cukrzyca są tak ściśle ze sobą powiązane, zalecane diety dla obu są niezwykle podobne. Podobnie jak dieta w cukrzycy, wiele diet przedcukrzycowych ma związek z liczbą i jakością spożywanych węglowodanów. Wynika to z tego, że w miarę trawienia węglowodanów organizm przekształca je w glukozę, czyli cukier. Przed rozpoczęciem diety przedcukrzycowej lekarz lub dietetyk może zalecić ograniczenie lub monitorowanie ilości spożywanych węglowodanów w ciągu dnia za pomocą programu lub aplikacji do liczenia węglowodanów. Stamtąd możesz przejść do nauki, jakie rodzaje żywności oferują złożone lub zdrowsze węglowodany.

Osoby ze stanem przedcukrzycowym powinny sprawdzać indeks glikemiczny popularnych potraw. Ta skala pokazuje, jak bardzo określone pokarmy podnoszą poziom cukru we krwi, pomaga też wyjaśnić, które opcje mogą utrzymać stały poziom.

Czytaj też:
Masz cukrzycę? Witamina D może spowolnić jej przebieg

Co można jeść na diecie przedcukrzycowej?

Koncentracja na nieprzetworzonych produktach spożywczych może znacząco przyczynić się do powstrzymania cukrzycy. Pełnoziarniste produkty, owoce i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, chude mięso i białko roślinne to kluczowe elementy składowe zdrowej diety przedcukrzycowej. Niektóre spośród najlepszych opcji do wyboru to:

  • warzywa nieskrobiowe
  • zielone warzywa liściaste
  • papryka
  • ogórki
  • szparagi
  • karczochy
  • bakłażan
  • seler
  • brokuły
  • kalafior
  • buraki
  • grzyby
  • cebula
  • pomidory.

Owoce o wysokiej zawartości błonnika i niskim indeksie glikemicznym:

  • jabłka
  • pomarańcze
  • truskawki
  • mango
  • śliwki
  • gruszki
  • brzoskwinie
  • wiśnie.

Pełne ziarna:

  • makaron pełnoziarnisty
  • komosa ryżowa
  • jęczmień
  • brązowy ryż
  • owies
  • kasza bulgur
  • żyto.

Chude białko:

  • pierś kurczaka bez skóry
  • indyk
  • tilapia
  • dorsz
  • mięso kraba
  • krewetki
  • chuda mielona wołowina
  • jajka lub białka jaj
  • tofu
  • tempeh.

Fasola, rośliny strączkowe i orzechy:

  • czarna fasola
  • ciecierzyca
  • fasola zwyczajna
  • soczewica
  • orzechy nerkowca
  • orzeszki ziemne
  • migdały
  • orzechy włoskie.

Czego należy bezwzględnie unikać?

Kiedy próbujesz wyeliminować stan przedcukrzycowy, kluczowe jest ograniczenie przetworzonej żywności. Często pakowane artykuły spożywcze są wypełnione rafinowanymi cukrami i innymi węglowodanami niskiej jakości. Oto kilka spośród tych, na które należy zwrócić uwagę i pozbyć się ich ze swojego menu (także bez stanu przedcukrzycowego):

  • Produkty o wysokiej zawartości cukru. Aby utrzymać niskie spożycie cukru, ogranicz produkty takie jak słodzone płatki zbożowe, batoniki muesli, ciastka śniadaniowe i desery.
  • Puste kalorie w napojach. Napoje gazowane, soki owocowe i słodkie napoje kawowe mogą być smaczne, ale nie gaszą pragnienia i dostarczają bardzo mało składników odżywczych. Kiedy potrzebujesz słodkiego napoju do picia, wypróbuj gazowaną wodę z odrobiną soku.
  • Rafinowane zboża. Po co je spożywać, kiedy można dostarczyć błonnik i składniki odżywcze z pełnych ziaren? Wyklucz białe pieczywo, makarony, krakersy i ryż.
  • Alkohol (w nadmiarze). Unikaj alkoholu, ponieważ jego nadmierne spożycie powoduje stany zapalne, które zdaniem wielu badaczy są ściśle związane z cukrzycą typu 2.

Czytaj też:
Lek na cukrzycę może pomóc schudnąć


  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim