Jesz zdrowo, ale za dużo? 10 genialnych wskazówek, które pomogą ci kontrolować wielkość porcji

Jesz zdrowo, ale za dużo? 10 genialnych wskazówek, które pomogą ci kontrolować wielkość porcji

Dodano: 
Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłek / Źródło: Unsplash / Jo Sonn
Może się wydawać, że wystarczy po prostu zacząć zdrowo się odżywiać, żeby mimochodem zrzucić zbędne kilogramy. Niestety, nie jest to takie proste. Wiele zdrowych produktów, które zalecają dietetycy, jest także wysokokalorycznych. Bywa też, że po prostu mamy ochotę na małe grzeszki. A jak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach, a konkretnie... w wielkości porcji. Podpowiadamy, jak kontrolować swoje porcje.

Kontrolowanie porcji nigdy nie było łatwiejsze! Wcale nie potrzebujesz wagi kuchennej lub miarki. Następnym razem, gdy będziesz sięgać po któryś z tych produktów, wyobraź sobie te konkretne przedmioty, a zdecydowanie łatwiej będzie ci ograniczyć ilość.

Nawet jeśli utrata masy ciała nie jest twoim celem, przestrzeganie rozsądnych porcji pomaga utrzymać równowagę i wartość odżywczą posiłków. Dobrą wiadomością jest to, że przy odrobinie praktyki kontrola porcji jest łatwa do wykonania i może pomóc ludziom w osiągnięciu, a następnie utrzymaniu odpowiedniej wagi.

NIgdy nie jedz prosto z paczki!
Jedzenie z większych opakowań lub pojemników zachęca do zwiększonego spożycia. Spróbuj ponownie podzielić porcje przekąsek na poszczególne porcje i podawać rodzinne posiłki z talerzy, aby zapobiec przejadaniu się. Dotyczy to w szczególności produktów kalorycznych, jak orzechy, słone przekąski.

Śmietanka do kawy = korek od butelki wina
Prawidłowa porcja dla beztłuszczowej śmietanki to 1 łyżka stołowa (25 kalorii), co odpowiada korkowi z butelki wina lub plastikowemu kubeczkowi na leki na kaszel. Większość z nas ma jednak zwyczaj wlewania śmietanki "na oko". Jeśli taka ilość to dla ciebie za mało, spróbuj przestawić się np. na niskokaloryczne i zdrowe mleko migdałowe.

Odpowiednia porcja do suchych płatków = filiżanka
Większość ludzi napełnia całą miskę, co podwaja zalecaną porcję. Jako dodatkową wskazówkę, podczas rozpakowywania artykułów spożywczych, sprawdź wielkość porcji na opakowaniu płatków zbożowych, a następnie trzymaj miarkę dla tego rozmiaru bezpośrednio w pudełku jako... szufelka.

Porcja orzechów = kompaktowe lusterko do damskiej torebki
Orzechy są zdrowe dla serca, dlatego warto regularnie po nie sięgać. Właściwa porcja odpowiada rozmiarom kompaktowego lusterka kosmetycznego. Kiedy bezmyślnie jemy orzechy z torebki, łatwo jest przeholować.

Suszone owoce = podręczna puszka z miętówkami
Małe, prostokątne pojemniczki zmieszczą w sobie niewiele produktu. W takich opakowania można czasem spotkać małe miętówki, wielkością przypominające tic-taci. Właśnie taka powinna być porcja suszonych owoców. Pamiętajmy, że są one wyjątkowo słodkie, ale też... kaloryczne.

Porcja suchego makaronu spaghetti = moneta 5 zł
Z makaronem zawsze trudno trafić, a szczególnie, gdy mówimy o spaghetti. Na ogół łapiemy pełną garść, a więc zdecydowanie za dużo! Spokojnie wystarczy tyle, ile udałoby się postawić pionowo na pięciozłotówce.

Ziemniaki = paczka chusteczek
Prawidłowa ilość tej zdrowej skrobi to niewielka ilość (około 130 kalorii), która w przybliżeniu ma wymiary paczki chusteczek - takiej, jaką nosimy w torebce lub plecaku. Nie mylić z paczką chusteczek "wyciąganych" pojedynczo z opakowania...

Jak skomponować talerz z różnymi produktami?
- Warzywa lub sałatka: pół talerza. - Wysokiej jakości białko: ćwiartka talerza: obejmuje mięso, drób, ryby, jaja, nabiał, tofu, fasolę i rośliny strączkowe. - Złożone węglowodany: ćwiartka talerza: takie jak pełne ziarna i warzywa skrobiowe. - Produkty wysokotłuszczowe: pół łyżki (7 gramów):w tym ser, oleje i masło. Należy pamiętać, że jest to orientacyjny przewodnik, ponieważ ludzie mają różne potrzeby dietetyczne. Na przykład osoby bardziej aktywne fizycznie często wymagają więcej jedzenia. Ponieważ warzywa i sałatki mają naturalnie niską kaloryczność, ale są bogate w błonnik i inne składniki odżywcze, ich uzupełnienie może pomóc uniknąć przejadania się produktów bogatych w kalorie.

W restauracji zamawiaj połowę porcji
Porcje w restauracji są zwykle co najmniej dwa razy większe niż zwykłe porcje. Zapobiegaj przejadaniu się, prosząc o połowę porcji, zamawiając przystawkę zamiast dania głównego i unikając restauracji w formie bufetu.

Sięgnij po wodę
Picie szklanki wody do 30 minut przed posiłkiem może naturalnie spowodować zmniejszenie spożycia pokarmu i większe uczucie sytości.
Czytaj też:
Jedz więcej tych pokarmów, by stracić jeszcze więcej kilogramów

Źródło: The Healthly/The HealthLine/Self

Czytaj także