Dlaczego warto jeść kiszonki? O tym mogłeś nie wiedzieć

Dlaczego warto jeść kiszonki? O tym mogłeś nie wiedzieć

Dodano: 
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki Źródło: Pixabay / skyradar
Sezon na kiszonki wystartował. Ci zaradniejsi mają już wypełnione półki w spiżarni. Ci leniwi muszą bazować na kupnych produktach. Dlaczego po kiszonki warto sięgać przez cały rok, a w szczególności jesienią?

Popularyzatorka zdrowego stylu życia Agnieszka Cegielska opowiedziała o zdrowotnych właściwościach kiszonek. – Kiszonki to moc zdrowia – zaznaczyła. Co dodać do słoika? Obejrzyj wideo:

Kiszone ogórki – zalety

Największą zaletą kiszonych ogórków jest to, że można je jeść przez cały rok. Po kiszonki najchętniej sięgamy jesienią i zimową, ponieważ wierzymy, że wspierają układ odpornościowy. Jednak kiszone ogórki możemy (i powinniśmy!) jeść także wiosną i latem.

  • Zawierają mnóstwo wody, więc gaszą pragnienie. Ich kwaśny smak pomaga się za to uporać z apetytem na słodycze.
  • Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
  • Przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie.
  • Zapobiegają infekcjom i wspomagają układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C.
  • Zwiększają produkcję soków żołądkowych, ale powinny na nie uważać osoby zmagające się ze zgagą.
  • Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
  • Świetnie sprawdzają się w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ wspierają wzrost dobrej flory jelitowej. Jak wszystkie inne kiszonki, także ogórki zawierają cenny kwas mlekowy, który ma cudowne właściwości prozdrowotne.
  • Sprzyjają regulacji ciśnienia krwi.

Co ciekawe, kiszone ogórki (a także woda z kiszonych ogórków) pomagają szybciej uporać się z kacem. Warto pamiętać, że kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów, jakie mamy do wyboru. Warto pomyśleć o własnoręcznym przygotowaniu ogórków na zimę.

Okresie jesienno-zimowym warto sięgać także po inne kiszone produkty, np. po kapustę.

Kiszona kapusta jako probiotyk

Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, który ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ponadto siarka w kapuście zwalcza infekcje i przyspiesza gojenie.

Trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna powoduje utratę części składników odżywczych, dlatego też najlepiej byłoby jeść kapustę na surowo. Miłośnicy tego warzywa często wykorzystują je w sałatkach. Wystarczy po prostu bardzo drobno ją poszatkować.

Czytaj też:
Polacy kochają robić przetwory. Kobiety kiszą ogórki, mężczyźni... wolą nalewki

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost