Kurkuma - właściwości przeciwzapalne i prozdrowotne. Jakie ma zastosowanie w medycynie?

Kurkuma - właściwości przeciwzapalne i prozdrowotne. Jakie ma zastosowanie w medycynie?

Dodano: 
Kurkuma
Kurkuma Źródło: Fotolia / monticellllo
Kurkuma ma bardzo charakterystyczny, żółto-pomarańczowy kolor, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do wielu dań – potrafi nadać im niesamowitą barwę. Tymczasem niewiele osób ma świadomość, że ta powszechnie znana przyprawa wykazuje bardzo silne właściwości prozdrowotne.

Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafran indyjski lub ostrzyż długi. Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina, która ma swoje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Sprawdźcie jej cudowne właściwości:

Prozdrowotne właściwości kurkuminy

  • Kurkumina jest jednym z najsilniejszych związków przeciwutleniających o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, i oczyszczającym. Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy przez organizm, najlepiej jest przyjmować ją razem z czarnym pieprzem oraz w obecności tłuszczu.
  • Medycyna ajurwedyjska, tradycyjny indyjski system leczenia, zaleca kurkumę w przypadku wielu schorzeń. Należą do nich przewlekły ból i stan zapalny. Zachodnia medycyna zaczęła badać kurkumę jako środek przeciwbólowy i środek leczniczy. Kurkuma jest dziś doceniana na całym świecie, a jej cudowne właściwości pomagają w leczeniu wielu dolegliwości i zwalczaniu objawów wielu chorób.
  • Okazała się skuteczna w walce z rakiem jelita, piersi, skóry i żołądka.
  • Włączenie do diety wielu środków przeciwzapalnych i przypraw (takich jak kurkuma, która zawiera kurkuminę) w celu promowania ogólnego zdrowia jest jednym ze sposobów zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka.
  • Kurkuma odgrywa ważną rolę w trawieniu pokarmu. Ze względu na właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne kurkuma może przyczynić się do zdrowego trawienia. Jednak... te same substancje, które wspomagają trawienie, mogą powodować podrażnienie, gdy są przyjmowane w dużych ilościach.

Czytaj też:
„Mięso oddzielone mechanicznie” – czy takie produkty są zdrowe i bezpieczne?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost