Cudowne właściwości pokrzywy. Od dziś będziesz po nią sięgać regularnie

Cudowne właściwości pokrzywy. Od dziś będziesz po nią sięgać regularnie

Dodano: 
Napar z pokrzywy
Napar z pokrzywy Źródło: Pixabay / Mareefe
Pokrzywa kojarzy nam się głównie z... pieczeniem skóry po zetknięciu się z nią na spacerze. Tymczasem ta popularna roślina wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Jak ją stosować, żeby sobie nie zaszkodzić?

Pokrzywa to wyjątkowe źródło witamin i minerałów. Jakich? O jej zaletach opowiedziała w „Dzień Dobry TVN” prowadząca cykl „Naturalnie!” Agnieszka Cegielska. W jaki sposób należy ją jeść i jakie dokładnie ma właściwości dla zdrowia i urody? – Jest niezwykła, jeśli chodzi o naturalne żelazo. Ma w sobie cud natury! – wyznała.

Właściwości prozdrowotne pokrzywy

Napar z liści pokrzywy wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, m.in.:

  • redukuje dolegliwości występujące w przypadku gośćca stawowego,
  • hamuje biegunkę,
  • wzmacnia organizm i zapobiegają infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym,
  • działa moczopędnie i oczyszczająco na drogi moczowe,
  • łagodzi dolegliwości związane z hemoroidami,
  • pomaga pozbyć się bólu mięśni.

Pokrzywa a odchudzanie

Pokrzywa ze względu na swoje właściwości usprawniające pracę układu pokarmowego i trawiennego, a także przyspieszające przemianę materii, znalazła zastosowanie nie tylko w leczeniu wielu schorzeń, ale także jest cenionym środkiem wspomagającym odchudzanie.

Umiar w piciu pokrzywy jest konieczny!

Picie pokrzywy w nadmiarze może prowadzić także do wypłukiwania z organizmu cennych minerałów między innymi magnezu, potasu oraz wapnia, a także powodować zaburzenia związane z utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi.

Czytaj też:
Aronia – na sok i na przeziębienie. Zbiory już niedługo!

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost