Jak prawidłowo przechowywać cebulę? Te błędy popełnia większość z nas

Jak prawidłowo przechowywać cebulę? Te błędy popełnia większość z nas

Dodano: 
Cebule
Cebule / Źródło: Unsplash / Lars Blankers
Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Nadaje smak wielu potrawom, ale jest też ceniona ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Czy wiesz, jak poprawnie ją przechowywać, by jak najdłużej zachowała świeżość?

Smażona, duszona, surowa, pieczona, gotowana i blendowana... Cebula ma mnóstwo zastosowań, dlatego każdy z nas ma ją w domu. Nadaje smak potrawom, ale może też stanowić bazę całego dania (np. francuska zupa cebulowa). Można ją kochać lub nienawidzić, ale z całą pewnością obok jej smaku i właściwości nie można przejść obojętnie.

Miłośnicy cebuli najczęściej kupują ją w dużych opakowaniach (workach). Jak przechowywać to warzywo, by jak najdłużej zachowało świeżość? I czy już pokrojoną cebulę należy trzymać w lodówce? A co z jej intensywnym zapachem?

Jak przechowywać cebulę?

Zdecydowanie nie należy wkładać jej do lodówki. Panujące w niej warunki sprawią, że szybciej rozwinie się pleśń, a zatem warzywo nie będzie zdatne do spożycia.

Należy za to znaleźć ciemne, chłodne miejsce, takie jak spiżarnia, piwnica lub garaż, które mogą zapewnić cebuli okres przydatności do spożycia nawet do czterech tygodni. Suche, dobrze wentylowane miejsce jest bardzo ważne, ponieważ pleśń, która jest grzybem, nie może rosnąć w suchym środowisku, gdyż potrzebuje wilgoci do wzrostu. Dlatego właśnie w ten sposób przechowywana cebula dłużej zachowuje świeżość. Co więcej, warzywo należy trzymać w siatkowej torbie lub otwartym koszu zamiast w plastikowej torbie.

Dlaczego cebula po wyjęciu z lodówki robi się miękka?

Czy zauważyłeś, że wcześniej schłodzona cebula staje się soczysta, rozmoczona i miękka wcześniej niż byś chciał? To dlatego, że rośliny przechowują węglowodany jako złożony cukier zwany skrobią, a kiedy są przechowywane w niskiej temperaturze, te złożone skrobie przekształcane są w proste cząsteczki cukru.

Jak przechowywać pokrojoną cebulę?

Całe, obrane cebule mają okres przydatności 10-14 dni, jeśli są przechowywane w lodówce, podczas gdy pokrojone w kostkę zazwyczaj zaledwie 7-10 dni. Zaleca się przechowywanie pokrojonej cebuli w zamkniętym pojemniku lub plastikowej torbie w lodówce.

Obrane lub pokrojone cebule można bezpiecznie przechowywać w lodówce i jeść w późniejszym terminie, pod warunkiem, że nie pokroisz ich na desce do krojenia, która może być zanieczyszczona i myłeś wcześniej ręce. Inaczej istnieje ryzyko, że na ich powierzchni znajdują się bakterie.

Jak sprawdzić, czy cebula się psuje?

Najlepszym wyznacznikiem jest jej wygląd. Szare, brązowe, czarne plamy i te aksamitne, puszyste narośla świadczą o psuciu. Czasami obecność śluzu jest również znakiem, że mikroorganizmy żywią się komórkami i cukrem cebuli.

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula jest pełna witaminy C, związków siarki, flawonoidów i innych fitochemikaliów, które zapewniają silne właściwości lecznicze. Znajdziemy w niej także liczne polifenole, które zapobiegają lub ograniczają postęp różnych chorób (nowotwory, cukrzyca, choroby serca czy neurodegeneracyjne). Cebula jest cennym źródłem kwercetyny, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne i zapobiega uwalnianiu histaminy – substancji chemicznej w organizmie, która powoduje reakcje alergiczne. Warto więc włączyć cebulę do codziennej diety.

W 100 g surowej cebuli znajduje się 36 kalorii.

Oto kilka niesamowitych właściwości cebuli:

  • Ekstrakt z cebuli może obniżyć wysoki poziom cukru we krwi i poprawić poziom cholesterolu.
  • Jedzenie cebuli może zapobiegać owrzodzeniom żołądka poprzez wychwytywanie wolnych rodników i zapobieganie wzrostowi mikroorganizmów tworzących wrzody.
  • Syrop z cebuli pomaga zwalczyć kaszel i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny.
  • Wysoki poziom aminokwasów zawierających siarkę w cebuli ma silne działanie odtruwające organizm.
  • Fitochemikalia zawarte w cebuli wspierają układ odpornościowy, chronią nas przed różnymi chorobami i infekcjami.
  • Cebula jest często stosowana w celu zapobiegania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej, dzięki właściwościom bakteriobójczym.

Czytaj także:
Codziennie jedz kilka śliwek – potrafią zdziałać cuda

Źródło: Eat This Not That

Czytaj także